Gondolatkísérlet

Az előzmény adott. Az eset groteszk banalitását magyarázni a határon innen szinte megalázó. Más utat választunk. Íme, egy parabola. A parabola félepikai műfaj, kb. tanmese. A cél (persze) az igazság. Mesénk szereplői nem kitalált alakok, bármily hasonlóság a valósággal semmiképpen sem a véletlen műve, ám minden kifordítás szándékos.

Történetünk helyszíne Mlynky, az év legtöbb napján csendes falu Budapesttől legfeljebb 30 kilométerre. Amúgy Mlynkyt a magyarok Pilisszentkeresztnek hívják, ám közben tudják, hogy itt él honjuk legnagyobb szlovák kisebbsége - majd' minden második helyi szlováknak tartja magát. (A többség még a nyelvet is beszéli!)

El is határozták egyszer a pilisszentkeresztiek, hogy ők bizony felszívják magukat, és durrantanak egy szobrot a főtérre Rasztiszlávról. Rasztiszláv morva uralkodó volt, a kereszténység felvevője, Cirill és Metód missziójának szervezője. (Kevésbé átgondolt szlovák irányzatok szerint a szlovákság egyik ősi királya. De a dolognak ezt a vonulatát mesénkben hanyagoljuk.)

2009 tavaszára annyit szorgoskodtak a pilisszentkeresztiek, hogy majdnem kész lett Rasztiszláv szobra: méltóságteljes, termetes lovas alak, zászlóval a kezében. El is tervezték, hogy augusztus 31-én pont alkalmas lesz az időpont a leleplezésre; ez pontosan két nappal a Szlovák Köztársaság hivatalos állami ünnepe, augusztus 29. (Szlovák Nemzeti Felkelés napja) után lesz. Persze adni kell az ívet: ment is a meghívó Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnöknek, hogy jöjjön már, ha ráér. (Ivan persze dzsanázza az ilyet, meg a természet s történelem nagy barátja, rá is bólint rögtön.)

Telt, múlt az idő, közelgett augusztus vége, és egyszerre nagy lett a nyüzsgés a magyarok parlamentjében és I. Gordon udvarában. Hamar elterjedt ugyanis a hír, hogy Pilisszentkereszt szlovákabbik fele szobrot kíván állítani, s a nemzeti sorskérdésekben kérlelhetetlen magyar kormányzópárt, az MSZP, de leginkább koalíciós társa, a tar kopasz nackó vadnyulak gyülekezete, az SZDSZ szellemült át a dühtől. Ah, s nem utolsó sorban gyúlt harag a közismerten hisztériára hajlamos, populista Sólyom László dúlt keblében is! „A rohadt tótok", „Idehívják a szlovák köztársasági elnököt? És pont augusztus 31-re? Ezek a rohadt magyarellenesek, hát nem akkor volt az 1878-as miskolci árvíz legtöbb életet követelő áradása?! Hát nem a Sajóból jött-e az rengeteg víz?! És a Sajó honnan ered? Hát Szlovákiából!!!" - így tajtékzott, s vele a magyar kormány.

Nagy volt hát a riadalom a magyaroknál, ám vészesen közeledett a szoboravatás napja. Bajnai Gordon egyre több összeráncolt szemöldököt erőltetett magára az esti híradókban. Sokáig úgy tűnt: nem lehet mit tenni, pedig nemrég hozott a nacionalista magyar parlament nyelvtörvényt is a pilisszentkereszti szlovákság tökeinek megszorongatására...

Augusztus 31-én reggel Bajnai mély lélegzetet vett, majd kimondta az utolsó szót: „a szlovák köztársasági elnök pilisszentkereszti látogatása tudatos provokáció Magyarország ellen", majd „Pilisszentkereszt határán figyelmeztetni fogják Ivan Gašparovičot a diplomáciai jegyzékre, hogy a magyarországi látogatása nem kívánatos, de a döntésnek a magyar hatóságok nem kívánnak erővel érvényt szerezni. Ha Gašparovič mégis Pilisszentkeresztre látogat, Magyarország azt durva provokációnak fogja tekinteni."

Késő volt. A mit sem sejtő Ivan már elindult kíséretével felavatni Rasztiszláv szobrát. Kilométerről kilométerre fesztült figyelem kísérte a köztársasági elnök útját - ők azonban Szentkereszt határában lassítottak. A bátor elnök kiszállt, és a falu határában, a Dera-patak hídján indult el, majd a híd közepén találkozott Pilisszentkereszt polgármesterével, akinek komoly arccal átadta előre megírt beszédét, és koszorúját.

Majd némán álltak egy darabig a hídon. Még az összegyűlt sajtósok sem mertek moccanni. Gašparovič sóhajtott, sarkon fordult és elhajtott kíséretével.

De csak Piliscsabáig. Az első kocsmában betintáztak, és tán ma is részegek, ha bele nem haltak.

Cimkék: tanmese, szlovák

Hozzászólások:

ovidömper 2009. augusztus 24. 0:23:58

Nagyon jó!

vero 2009. augusztus 24. 1:22:24

2 hsz. ugy hogy magadat linkeled a vastagborre. ej-ej.
nagyon halovany.

Mr. Falafel 2009. augusztus 24. 7:32:46

vero:
Tényleg ciki, ha valaki a vastagbőrre linkel, mert az egy szarfészek. A poszt viszont jó.

Kerub 2009. augusztus 24. 8:31:16

@vero
Nagyon szégyellem magam, hogy betettem a lábam a 'bőrre.
De az önlink még mindig értelmesebb komment, mint az átlag.

mássalhangzótorlódás 2009. augusztus 24. 8:34:11

Marhajó. Fordítanám szlovákra, ha tudnám.

Richi_Pozsony 2009. augusztus 27. 12:41:38

Hát nem az igazságot keresi, mert teljesen egyoldalú, de nagyon vicces. Bár tudok szlovákul, de inkább nem fordítanám le :-)

supplements24Unser 2017. június 27. 7:47:32

Vitamins are fundamental in ration you reach the most from your exert plan. Supplementing your diet with vitamins and minerals can avoid you recapture from your <a href=http://www.supplements-24.fr/Climax-Control-avis/Climax-Control-comprims-nr-5.html>Climax Control comprimés</a>
workouts faster and help certify your fullness is nourished while it burns broad in the beam and builds muscle. If at all reasonable, it is first-rate to ingest minerals and vitamins in their everyday sort around enjoying a sensible diet. Fruits and vegetables are the most suitable things to tote up to your diet. In summing-up to this, you should take a basic, exalted eminence vitamin supplement.

Scottved 2017. augusztus 27. 18:08:53

Acer aspire 5741 notebooklaptop pc series driver update and drivers installation dvd disk

merstactcons.exblog.jp/26988985/
Soccer club business plan bundle
netatu.exblog.jp/27041595/
Islamics islamic fatawa encyclopedia
acagin.exblog.jp/27030502/
logbeapost.exblog.jp/27037679/
<a href=„http://almeti.exblog.jp/27020114/”>K9 webprotection parential protection</a>
<a href=http://ilochat.exblog.jp/26983762/>Led samples housemaster construction kits vol1 midi wav cdriso</a>

Scottved 2017. augusztus 30. 21:53:39

V.2016 architect w renderworks mac

blogeltmorform.7m.pl/letiveg/eset-smart-security-4thai-versionbox1.html
Visio maps full version for pc
luirinap.5v.pl/sifeq/videostudio-pro-x6-full-crack-incl-keygen-xforce-nickkkdon.html
Nero 7 ultra edition enhanced pc home entertainment solution
lietrichyscen.7m.pl/byciviwi/gamingaccess-community-patch-v155.html
blogeltmorform.7m.pl/cezuw/microsoft-office-2017-clonedvd-iso-anish.html
<a href=„http://neucyme.5v.pl/nydeni/internet-manager-patch-keygen.html”>internet manager patch keygen</a>
<a href=http://cosurbirdsasth.7m.pl/cyqymibac/xara-photo-graphic-designer-mx2017-pack-with-serial.html>xara photo graphic designer mx.2017 pack with serial</a>

Scottved 2017. szeptember 8. 10:36:36

Lemonade for sale single edit

opperlere.7m.pl/xuloreki/ems-bulk-email-sender-3306.html
Reader rabbit personalized math deluxe ages 6 9 2 cds
luirinap.5v.pl/xahyd/photo-calendar-maker-171-serial.html
Brand new bitdefender bitdefender av plus 2016 std m1 3u1yr works with win xpvistawin 7
alsurnogu.7m.pl/fuzegomu/xilisoft-video-converter-ultimate-6-crack.html
neucyme.5v.pl/culyjeni/pixarra-twistedbrush-pro-studio-v15-36-bean-org.html
<a href=„http://midhaggfine.7m.pl/cuhute/postbox-v112-cracked-redt.html”>postbox v1.1.2 cracked redt</a>
<a href=http://olidebche.7m.pl/mocoha/altlinux-400-office-server-x86-64-install-cd-iso.html>altlinux 4.0.0 office server x86 64 install cd iso</a>

Scottved 2017. szeptember 10. 3:22:39

Lofty mountains pocketfuture

guiprosatnor.7m.pl/kumelapav/slysoft-06-04-2017-5in1-aio.html
Magellan rm300 midwest 1 north america street map microsd card
tranyphrete.7m.pl/fykihuza/marine-aquarium-15-virtual-undersea-paradise.html
Q up arts voices of native america v2 aiff 2 disc set macintosh cd
mcinchingraco.7m.pl/sojyduvu/libreoffice-33-linux-x86-rpm-tar-gz.html
reisunderfco.7m.pl/sylyhakuj/spider-man-3-eng-fr-esp-ita-ger-pc.html
<a href=„http://nnawrapnicul.7m.pl/hovur/avira-antivirus-premium-crack-expiration-13-08-2017.html”>avira antivirus premium crack expiration 13 08 2017</a>
<a href=http://swasarinsy.7m.pl/rejohepul/kaspersky-internet-security-80262-retail-full.html>kaspersky internet security 8.0.2.62 retail full</a>

Szólj hozzá!

Név: (kötelező)

Ábra:

Ha van felhasználó neved, inkább jelentkezz be! Ha nincs, inkább regisztrálj!

Küldés

Leírás

A történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki. A szoros értelemben vett anyagi megvalósulása lényegében a valóság ferdített és hevített hangulatú kivetítéséből áll egy szabálytalanul hullámos, torzításos referencia-síkra. Látható, hogy tán még soha nem volt szó ilyen tisztességes eljárásról. (Boris Vian)

Keresés

Keres

Cimkék

bunda (1), földönkívüliek (1), gondolatkísérlet (2), gonolatkísérlet (1), izland (1), Medgyes Tamás (1), meteor (1), pláza (1), semmi (1), szlovák (1), szőrme (1), tanmese (1), ufo (1), veres jános (1)

Bejelentkezés

Felhasználó:

Jelszó:

Belépés Regisztráció

IGEN Cikkgyűjtő

Utolsó hozzászólások

© 2008-2018, IGEN